torsdag, juli 27, 2023

teshima

Vår första dag på Naoshima började vi med att direkt på morgonen ta en liten båt till grannön Teshima. Detta naturligtvis efter en supermumsig frukost på 7-Eleven. När vi kom fram med båten hyrde vi varsin elcykel och rullade iväg över ön. På båda öarna finns flera platsspecifika konstverk som oftast har installerats i gamla övergivna fiskestugor. Vårt första mål var konstverket Les Archives du Cœur av Christian Boltanski. Det är ett arkiv med inspelade hjärtslag från hela världen, bland annat från när konstverket var på Magasin III. Hjärtslagen spelades upp på hög volym i ett mörkt rum enbart upplyst med en glödlampa som pulserade i takt med hjärtslagen. Otroligt starkt konstverk. Innan vi cyklade vidare spelade vi in våra egna hjärtslag och deponerade i arkivet.

Nästa stopp var Teshima Art Museum, ett samarbete mellan konstnären Rei Nato och arkitekten Ryue Nishizawa. Jag var där med Ida 2019 och jag har varit drabbad sedan dess. Det var om möjligt ännu starkare nu, och så fint att få dela upplevelsen med Rasmus. Dessutom en jättehärlig lunch på gräsmattan utanför museet.

Innan vi tog båten tillbaka till Naoshima hann vi med ett besök på Teshima Yokoo House, ett samarbete mellan konstnären Tadanori Yokoo och arkitekten Yuko Nagayama. Det var ett fantasihus som jag aldrig hade lämnat om vi inte hade varit tvungna att hinna med en båt för att inte bli fast på ön.


Inga kommentarer: