fredag, juli 21, 2023

första heldagen i tokyo

Vi vaknade upp vår första morgon i Japan efter att ha sovit ut ordentligt. Till frukost plockade vi så klart upp onigiri från 7-Eleven. Sen drog vi till området Asakusa där Rasmus hade spanat in Hender Schemes ena butik. Vi råkade på vägen dit hamna på en gata där det fanns massa butiker som sålde saker till köket. Jätteroligt att kolla på. Hender Scheme-butiken var otroligt fin, men vi begränsade oss till att enbart köpa en liten nätväska i läder.

Vi insåg att vi behövde skynda oss för att hinna äta någonstans innan alla restauranger stängde efter lunch. Vi gick till okonomiyakirestaurangen Sometarō och hann precis beställa innan ägarinnan deklarerade "Order stop!", vänligt men bestämt, med korslagda armar. Restaurangen var i gammeldags stil och det enda stället på hela resan som inte hade AC. Det gick utmärkt att äta där ändå, även om vi fick stänga av bordsfläktarna så att inte bonitoflarnen skulle blåsa bort. En av resans allra bästa måltider!

För efterrätt promenerade vi till Taiyaki Sharaku. Rätten taiyaki är en fiskformad kaka med fyllning av azukibönor. Just det här stället är det enda som fortfarande gräddar kakorna för hand i handgjutna former. Det resulterar inte bara i jättegoda, utan även i otroligt vackra, kakor.

Vi promenerade sedan till Tokyo Riverside Distillery som gör gin på rester från sake- och ölproduktion. Vi drack en GT på gatan från deras ginkiosk och köpte med oss en flaska hem.

Därifrån tog vi tunnelbanan till Ginza för att kolla in Maison Hermès, märkets huvudkontor i Asien. Byggnaden är ritad av Renzo Piano och har en fasad helt gjord av glaskuber. Superhäftigt. Vi fick även komma in i huset eftersom det på åttonde och nionde våningen ligger en konsthall.

När vi redan var i Ginza passade vi på att gå till den legendariska cocktailbaren High Five. Vi blev inte besvikna, det var både jättehärlig stämning och jättegoda drinkar.

Vi hade redan haft en lång dag, men tänkte knappast återvända till hotellet utan att ha ätit middag. Vi tog tunnelbanan till Nakameguro och restaurangen Nakame no Teppen Honten. Det var en izakaya som Rasmus hade fått tips om från en japansk kompis. Långt in i en korridor fick man krypa in genom en jättelåg dörr. Vi fick bord direkt och åt en supergod middag, på bland annat ångade ostron med yuzu, fisk som grillades av kocken framför oss, samt friterad tofu med ingefära, bonito, salladslök och soja. Till efterrätt dessuom små, krispiga baguetter fyllda med vaniljglass. Mums!

Därifrån promenerade vi tillbaka till hotellet och fick bland annat se ett superhäftigt lägenhetshus i böljande betong längs vägen. En fin avslutning på en fantastisk dag.


Inga kommentarer: