torsdag, augusti 02, 2018

shelter cove, ca

På eftermiddagen den 14 juli kom vi fram till Shelter Cove i norra Kalifornien. Det är en fiskeby längs en otillgänglig del av kusten som kallas Lost Cost. Detta för att när man byggde landsvägen längs den kaliforniska kusten bedömde man att det skulle vara för svårt att bygga vägen längs den sträckan så man strunta i den biten av kusten och byggde vägen i inlandet. Det ledde till att många byar dog ut, så även Shelter Cove. I mitten av 1900-talet återbefolkades dock byn av fiskare och numera även en del gröna vågare och pensionärer.
 
Det är en ytterst märklig plats som ligger inklämd mellan berg och hav. När vi körde ner för dem slingriga vägen sjönk temperaturen med nästan 20 grader och ett molntäcke täckte hela stället. Mitt på udden ligger ett litet flygfält omgiven av en uttorkad golfbana och en camping. Det ligger mängder av fiskebåtar upptagna på land. Vindpinade småhus blandas med stora villor strax ovanför stranden.
 
På vägen dit hade vi läst att det inte finns några kvällsöppna restauranger och att varken mobiltäckning eller internet fungerar. Vi stockade upp på matvaror och var beredda på två dagar av misär. När vi kom fram checkade vi in på vårt hotell Oceanfront Inn som levde upp till namnet och låg precis vid havet. Det visade sig även att mikrobryggeriet Gyppo just hade öppnat upp i stan och hade en brewpub. Vi åt riktigt god mat och drack bra öl medan dimman rullade in över udden och bäddade in hela stan. Mysigt men skulle även kunna ha varit upptakten till en skräckfilm där fiskargubbarna dödar oss för att äta upp oss. Mer sannolikt äter dock fiskargubbarna fisk och inte svenskar.
 

Inga kommentarer: