onsdag, december 28, 2022

lettland, riga

För att lära oss vilket baltiskt land som har vilken huvudstad valde vi att åka på en nyårsresa till Riga - som ju alla vet är Lettlands huvudstad.

Vi åkte kollektivt från flygplatsen och checkade in i vår svit på vårt lyxhotell A22. Himla, himla fint hotell. Vi tog dock inte ett särskilt långt stopp utan fångade det sista dagsljuset och gick en runda i Vecrīga, den gamla delen av staden. Där såg vi bland annat Tre Bröder, tre stenhus som byggdes mellan 1400-1600-talen och Svarthuvudbrödernas hus.

Efter turistandet var vi redo för en lokal mikroöl. Vi gick till Miezis & Kompānija och gick sen vidare till lite loppisar och galleriet ISSP, innan vi landade för ännu en öl på snygga baren C. Redan där märkte vi ett av två centrala teman för resan - ett väldigt starkt motstånd mot Ryssland. På den baren bland annat anti-Putin-dekaler.

Vi gick vidare till RŪM Cocktail Bar för drinkar och jättegod asiatisk plockmat. Sen hamnade vi på kvällens sista stopp, bryggkrogen Labietis. Där mötte vi resans andra starka tema, pagan eller hedendom. Staden kändes väldigt nära hedendom med olika symboler och att bryggeriet hade till och med sloganen "pagan brews". På baren var det även hednisk folkmusik live, som både unga och gamla dansade till. Ovant men härligt. Till ölen tog vi även in resans godaste snacks, stekta rågbrödsbitar. Otroligt gott.

Vi tog oss till slut tillbaka till hotellet genom halka och iskyla och var inte sena att tappa upp ett varmt bad för att värma oss. En riktigt bra första dag i stan.

Inga kommentarer: